De Participatiewet: alle veranderingen op een rijtje

De op 1 januari 2015 in werking getreden Participatiewet voegt de Wet werk en bijstand (Wwb) en de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) tot één regeling samen. Ook de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong) wordt voor een groot deel vervangen door de Participatiewet. Doel van de wet is bereiken dat zoveel mogelijk mensen deelnemen (participeren) aan werk, bijvoorbeeld door een banenafspraak voor arbeidsbeperkte werknemers. Maar gaat deze banenafspraak niet ten koste van re-integratie van zieke werknemers?

De belangrijkste wijzigingen die de Participatiewet heeft gebracht ten opzichte van het oude recht staan hieronder op een rij.

Beschut werk
Vanaf 2015 vervalt de Wet op de sociale werkvoorziening voor nieuwe werknemers. Wsw-werknemers met een baan houden hun wettelijke rechten en plichten. Zij kunnen in Wsw dienstverband blijven werken. Mensen die op de wachtlijst staan voor de sociale werkvoorziening hebben na 1 januari 2015 geen recht meer op een Wsw-plek. Gemeenten moeten beschutte werkplekken organiseren voor mensen die door de mate van hun arbeidsbeperking niet door een reguliere werkgever in dienst worden genomen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als...

Dit artikel lezen...
... en toegang tot alle artikelen en tools op Werk & Veiligheid?

Dat kan nu voor

€ 245,00

per jaar

Met een abonnement op Werk & Veiligheid hebt u ook toegang tot Arbeidsveiligheid.net en de complete Arbowet- en regelgeving op Arbowetweter.nl!

Beleid en overheid