Driekwart Brabantse chemiebedrijven zit fout

Omroep Brabant, Inspectie SZW

Brabantse chemiebedrijven voldoen in 45 procent van de gevallen niet aan de veiligheidsvoorschriften. Dat blijkt uit inspectierapporten van 2015 en 2016, die Omroep Brabant in handen heeft gekregen.

 

Daarmee scoren Brabantse chemiebedrijven wat betreft veiligheid het slechtst, in vergelijking met Nederland. Drie van de bedrijven moesten in 2015 zelfs de werkzaamheden staken omdat de situatie te gevaarlijk was. Driekwart Brabantse chemiebedrijven heeft veiligheid niet op orde: ‘Wachten op volgende ramp' ‘Het is een kwestie van wachten op de volgende grote ramp,’ zegt veiligheidsexpert Ben Ale tegen Omroep Brabant. Volgens hem zijn de bedrijven die in overtreding zijn vooral bezig met geld verdienen, niet met veiligheid van de werknemers.

 

Handmatige sprinklers

De chemiebedrijven die zijn stilgelegd, zijn Diffutherm in Bladel, Solvay Solutions in Klundert en Remondis in Moerdijk. Bij Diffutherm was het risico op explosie zó groot dat een deel van het bedrijf zijn werkzaamheden moest staken en er een smeltkast moest worden stilgelegd. Dat gold ook voor Solvay, waar het srinklersysteem handmatig moest worden aangezet als er problemen waren. Dat, terwijl er niet altijd mensen beschikbaar waren om dit te doen. Mark Spekreijse, directeur van Diffutherm, zegt tegen Omroep Brabant dat er sinds de sluiting in 2015 veel is veranderd binnen het bedrijf.  ‘We pakken alles wat uit de inspecties komt adequaat op en zijn heel actief bezig met veiligheid. We werken samen met andere bedrijven om te kijken wat we van elkaar kunnen leren.’ Solvay heeft nog niet gereageerd op de situatie.

 

Veiligheidscultuur blijft lastig

Bij de meeste chemiebedrijven die de fout in gingen, bleken de procedures niet goed te zijn. Soms sloten de noodplannen bijvoorbeeld slecht aan op de realiteit. Volgens Ale moet je zo’n kleine fout vergelijken met roest:  ‘Als je een klein plekje laat zitten, wordt dat steeds groter. Voor je het weet is alles rot.’ Noud Bruinincx van de Veiligheidsregio Midden-West-Brabant voegt daaraan toe dat het werken aan een veiligheidscultuur niet altijd even makkelijk is, omdat ‘gevaar’ voor veel mensen weinig concreet is. ‘Het is moeilijk om daar dan constant alert op te blijven.’

 

Gevolgen van Chemie-Pack

Ale wijst er verder op dat er sinds de grote brand bij Chemie-Pack in Moerdijk, veel meer aandacht is voor veiligheid, al haalt dit niet voldoende uit. Volgens hem wordt er ‘maar een beetje doorgemodderd’. Ron Ooms van de Inspectie SZW weerlegt dit echter: ‘Sinds de grote brand bij Chemie-Pack is er veel veranderd. We mogen tegenwoordig vaker en langer controleren. Er zijn nu ook onverwachte controles, terwijl dat voorheen niet zo was.’ Daarnaast is het volgens hem moeilijk te voorkomen dat geen enkel bedrijf de fout in gaat. Eens, zegt Ale. ‘Maar het moet veel beter kunnen. 90 procent zonder overtredingen is haalbaar. Die bedrijven hebben toch ook op orde dat het salaris op tijd wordt uitbetaald? Dan moet het met de veiligheid ook kunnen.’

 

Bron: Omroep Brabant

Preventie en beleid