‘Europese richtlijnen kankerverwekkende stoffen moeten strenger’
De vakbonden FNV, CNV, VCP en de Europese vakbondskoepel ETUC willen dat minister Asscher (SZW) zich hard maakt voor strengere Europese grenswaarden voor vijftig kankerverwekkende stoffen. Daarmee zou Nederland een voortrekkersrol spelen in de strijd tegen werkgerelateerde kanker.
Volgens de vakbonden kan Nederland als EU-voorzitter zorgen voor strengere regels voor het werken met de vijftig gevaarlijkste stoffen. In een brief aan de minister stellen zij dat Nederland met een scherpere regelgeving omtrent het gebruik van onder andere diesel, steenstof en chroom zeker negentig procent van de sterfgevallen kan voorkomen. Jaarlijks overlijden er in Europa meer dan 100.000 mensen doordat zij op hun werk in aanraking zijn gekomen met kankerverwekkend materiaal. In Nederland komt het aantal neer op meer dan 3.500 sterfgevallen.
Geen route naar de dood
Momenteel benoemt een Europese richtlijn over gevaarlijke stoffen op de werkvloer grenswaardes voor drie kankerverwekkende stoffen. De vakbonden zien graag een uitbreiding naar een lijst van vijftig kankerverwekkende stoffen. Bovendien zijn de grenswaardes, die in 2004 zijn geformuleerd, volgens hen verouderd. ‘Heldere en strenge regels maken hierbij het verschil uit tussen gezond of ziek, tussen leven en dood,’ zegt FNV-voorzitter Ton Heerts. ‘De werkvloer moet geen route worden naar ziekte of zelfs overlijden.’
Grote verschillen
Onder de lidstaten van de Europese Unie bestaan grote verschillen in grenswaarden op het gebied van kankerverwekkende stoffen. ‘In Nederland hebben jullie voor het levensgevaarlijke asbest de norm van maximaal 3000 vezels per kubieke meter,’ zegt secretaris van ETUC Esther Lynch. ‘In Europa is dat met 100.000 veel minder streng.’ De vakbonden pleiten ervoor om de Nederlandse richtlijnen te laten gelden voor elk land binnen de Europese Unie.
Eerste stappen
Minister Asscher zegt blij te zijn met de brief en de steun die hij krijgt van de vakbonden. Hij geeft aan in gesprek te zijn met eurocommissarissen Timmermans en Thyssen en hoopt in mei de eerste stappen te kunnen zetten in het wijzigen van de Europese richtlijnen rondom de gevaarlijke stoffen.