Nachtwerk leidt tot diabetes en hartziekten
Mensen die ’s nachts werken, hebben een verhoogde kans op diabetes mellitus type 2 en hart- en vaatziekten. Dat concludeert de Gezondheidsraad naar aanleiding van een onderzoeksopdracht van het ministerie van SZW.
Over de relatie tussen nachtwerk en andere ziekten kan wegens een gebrek aan onderzoek geen uitspraak worden gedaan. In Nederland werkt zo’n 15% van de beroepsbevolking in de nacht. In het onderzoeksrapport kaart de Gezondheidsraad aan dat nachtwerk op korte termijn al gezondheidsproblemen oplevert, maar dat deze veel erger worden naarmate de jaren verstrijken. Vooral de werknemers die langer dan veertig jaar nachtwerk verrichten zijn een risicogroep.
Oorzaak en gevolg nachtwerk
Werken in de nacht kan leiden tot diabetes mellitus type 2 en hart- en vaatziekten, doordat vaatziekte doordat de glucose- en vethuishouding ’s nachts minder actief is dan overdag. Als men dan ‘s nachts eet kan dit leiden tot hogere glucosespiegels in het bloed en hogere opslag van vet in het lichaam dan overdag het geval zou zijn. En dat kan weer leiden tot prediabetes en overgewicht.
Langer in dienst, meer kans
Naar schatting loopt het aantal gevallen van diabetes door het doen van nachtwerk op tot 21 van de 100 gevallen van diabetes mellitus. Voor hart- en vaatziekten loopt het naar schatting op tot 23 van de 100 gevallen. De Gezondheidsraad benoemt hierbij wel dat het gaat om werknemers die veertig jaar in nachtdiensten hebben gewerkt, dus zo goed als het hele arbeidzame leven.
Andere ziektes?
Voor hetzelfde onderzoek ging de Gezondheidsraad na of ook andere ziektes en aandoeningen gelieerd zijn aan nachtwerk. Wat betreft slaapproblemen komt het rapport met sterk bewijs: die komen onder nachtwerkers anderhalf tot twee keer vaker voor dan onder dagwerkers. Bewijzen van een causaal verband tussen nachtwerk en borstkanker of het metaboolstyndroom (insuline resistentiesyndroom) zijn twijfelachtig of ronduit zwak.
Bron: Ministerie van SZW, Gezondheidsraad