Wereldwijd meer geweld en onderdrukking werknemers

Vorig jaar kregen werknemers uit steeds meer landen te maken met geweld en onderdrukking. Dat blijkt uit cijfers die de internationale vakbeweging ITUC gisteren publiceerde. In 59 landen was sprake van aanvallen op vakbondsmensen, waardoor de onrust over banen en lonen is gegroeid. Bedrijfsbelangen gaan steeds meer ten koste van werknemersbelangen.

 

Volgens de ITUC Global Rights Index 2017 vindt er in ongeveer 10% van de landen fysiek geweld en bedreigingen plaats tegen werknemers. De opstellers van het rapport houden 139 landen tegen het licht op basis van 97 internationaal erkende indicatoren om te onderzoeken waar werknemersrechten het best beschermd worden in wetten en in de praktijk. 60% van de landen sluit bepaalde categorieën werknemers buiten de Arbeidswet. “Het ontzeggen van bescherming van werknemers via arbeidswetten creëert een verborgen werkkracht”, zegt ITUC-voorzitter Sharan Burrow, “waarvoor regeringen en bedrijven verantwoordelijkheid weigeren te nemen, vooral voor migrantwerkers, huishoudelijke hulpen en degenen met kortlopende contracten.” Burrow voegt daaraan toe dat veel werkgevers bedrijfsbelangen belangrijker vinden dan democratische rechten.

 

De belangrijkste cijfers

ITUC maakt in het rapport een opsomming van de meest opvallende conclusies uit het onderzoek. Zo ontzegt meer dan driekwart van de landen een deel of alle werknemers het recht om te staken. Het aantal landen waar werknemers worden blootgesteld aan fysiek geweld en bedreigingen is toegenomen met 10% (van 52 naar 59 landen), waaronder Colombia, Egypte, Guatemala, Indonesië en Oekraïne. In 11 landen zijn vakbondsmensen vermoord, inclusief in Bangladesh, Brazilië, Guatemala, Honduras, Italië, Mauritanië, Mexico, Peru, de Filippijnen en Venezuela.

 

Bron: FNV

De praktijk