De praktijk - Arbeidsveiligheid

Partijen: veiligheid kernreactor Petten moet onderzocht

Petten, NRG

PvdA, D66, GroenLinks en SP in de Tweede Kamer willen dat de ministers Kamp en Schultz een groot onderzoek starten naar de veiligheid van de kernreactor in Petten, zegt de NOS. De omroep publiceerde vandaag een document waarin een anonieme expert verklaart zich zorgen te maken over de veiligheid binnen de kernreactor.

 

GroenLinks heeft inmiddels al een kamerdebat aangevraagd. De nucleair deskundige die het document openbaar maakte was door het bedrijf, NRG, aangenomen om orde op zake te stellen, maar brak zijn termijn vroegtijdig af. In het document dat hij de directie gaf, en waar de NOS tevens inzage in had, geeft hij aan dat de werkveiligheid binnen NRG ernstig leidt onder de  financiele problemen die het bedrijf heeft aangezien ze 82 miljoen moet terugbetalen aan het Rijk. Als gevolg van de conflicten zouden veel medewerkers vertrokken zijn die verstand hebben van installaties, processen en veiligheid.

 

Safety first?

De directie van NRG zegt tegen de NOS dat er inderdaad financiële problemen zijn, maar dat dit nooit ten koste gaat van de veiligheid. Anonieme (ex-) werknemers van het bedrijf spreken dit tegenover de NOS echter tegen. Zo zijn ze bang dat de reactor niet onmiddellijk wordt stilgelegd als er een ongeluk gebeurt. De laatste keer dat de kernreactor werd stilgelegd, in september 2015, complimenteerde de directeur het reactorteam in de media. Maar achter de schermen zou hij zó furieus zijn geweest dat veel werknemers overwogen de reactor helemaal niet meer op te starten.

 

Risico op fouten hoog

Door de gespannen werksfeer is er onder meer sprake van een enorm personeelsverloop: in anderhalf jaar tijd zijn er bij de belangrijkste functies tientallen wijzigingen geweest, waardoor kennis verloren is gegaan. Dat leidt tot onveilige situaties. Een fout in het Hot Cell laboratorium kan bijvoorbeeld het vrijkomen van een dodelijke hoeveelheid radioactief materiaal tot gevolg hebben.

 

‘Dit kan niet langer’

De Kamerleden vragen zich af of het bedrijf, dat isotopen produceert voor de opsporing en behandeling van kanker, nog wel kan voortbestaan. ‘Betrokkenen zeggen zich onveilig te voelen in de bedrijfscultuur. Door geldgebrek kan het nucleair afval niet worden vervoerd. Het is een optelsom van zaken die niet in orde zijn, zo kan het niet langer,’ zegt SP-Kamerlid Smaling tegen de NOS.

 

Stoppen met installaties

PvdA-Kamerlid Vos voegt er in hetzelfde artikel aan toe zich af te vragen of nucleaire installaties überhaupt nog wel van deze tijd zijn. ‘We weten dat Borssele onder de kostprijs werkt, en we weten nu ook dat er in Petten het een en ander aan de hand is. Dat geeft een zorgwekkend beeld ten aanzien van nucleaire installaties in Nederland en België. De vraag is of we niet het voorbeeld van Duitsland moeten volgen, en gewoon afscheid moeten nemen van nucleaire installaties.’  

 

Bron: NOS


Source URL: https://www.werkenveiligheid.nl/arbeidsveiligheid/de-praktijk/partijen-veiligheid-kernreactor-petten-moet-onderzocht