Pensioen te laat voor zware beroepen
Steeds meer werknemers met een zwaar beroep halen hun pensioen niet. Dat zegt het Pensioenfonds voor Metaal (PMT) in de Volkskrant. Werknemers melden zich voortijdig ziek en krijgen dan vaak tot hun pensioen een uitkering.
Volgens PMT is het aantal mensen dat hun pensioen niet haalt sinds de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd verdubbeld. Volgens het UWV is er al langer een stijging van het aantal arbeidsongeschikten waar te nemen, zonder dat de uitkeringsinstanties daar een goed verklaring voor hebben. Vorig jaar kwamen er 40 duizend mensen in de WIA bij, met 12 procent de sterkste groei sinds het crisisjaar 2010.
Stijging pensioensleeftijd
Het UWV kaart in hetzelfde artikel aan dat de kans om arbeidsongeschikt te worden voor 55-plussers ongeveer tien keer zo groot is als voor werknemers onder de 25 jaar. Tel daarbij op dat de pensioensleeftijd steeds verder omhoog gaat, waardoor ouderen in toenemende mate arbeidsongeschikt worden. PMT voegt daaraan toe dat die pensioensleeftijd zó snel groeit, dat ouderen met een zwaar beroep het maar moeilijk kunnen bijbenen. Jan Berghuis van PMT: ‘En het einde van de groei van nieuwe arbeidsongeschikten is nog lang niet in zicht. We hebben een beperkte regeling om vervroegd te kunnen stoppen met werken. Die is in 2020 afgelopen. Dan verwacht ik een explosieve stijging.'
Naar de politiek
Om het probleem aan te pakken zetten werkgevers en vakbonden de politiek onder druk, om te beginnen D66, CDA, ChristenUnie en VVD. Het lastige is echter dat het niet duidelijk is welke beroepen onder ‘zware beroepen’ vallen en welke niet. Daarom willen ze graag dat Nederland hier, net als 18 andere EU-lidstaten, een officiele lijst van maakt. De politiek vindt echter hoe dan ook dat het flexibiliseren van de AOW-leeftijd een beter idee is dan het maken van wettelijke uitzonderingen voor bepaalde beroepen.
Bron: Volkskrant